25 Eylül 2009

"Concubine. Cunt. Bitch. Whore. Stunt. Witch. Dyke"


"SARAPTAN BIR PARCA DOKELIM YERE,

URSULA' YI ANALIM HER GUN VE HER GECE!"

Ursula Rucker'in müzigi ile ilk kez karsilasan kulaklarim, bu afro-amerikan kadinin yazdigi ve kaydettigi herseye biran önce ulasma arzusu ile doldu.Ki gerçeklestirdigim bu eylem bana bekledigimden fazlasini sundu.Siirsel bir baSlangiç oldu,çünkü konumuz Ursula Rucker ve O müzisyenligi disinda sairligi ile de ruhumuza tahtini çoktan kurdu...(Ilham perisi bir süre biraksin isini,zira yazi romantik tanimlarima çoktan doydu!)

Biyografisine göz attigimizda; dogma büyüme Philedelphia'li olan Rucker'in ,daha küçük bir kizken görüslerini yazmaya basladigini, Temple Universitesi'nde gazetecilik egitimi aldigini, bir süre gazetecilige devam ettigini,1994'te Philedelphia' daki Zanzibar' da bir açik sahne kapsaminda ilk kez seyircilerle bulustugunu ögreniyoruz.

Kadinlara dair sosyal bilinci, zenci kültürünü,sokak dövüsü ruhunu ve aski anlattigi ilk albümü "Supa Sista" 2001'de yayinlanir ve albüm belki müzige oldugu kadar siire de önemli bir hediye niteliginde degerlendirilir.

Ikinci albüm "Silver Or Lead"(2003)'den sonra Rucker'in adi artik, -kendine has- sakin/agresifligi ile dile getirdigi sosyo-politik siirleri sayesinde, Philedelphia'nin siir dirilisinin mimarlarindan biri olarak anilmaya baslar.

Iki albümünde oldugu gibi Silver Or Lead'de de, The Silent Poets, King Britt, Josh Wink, The Roots gibi oldukça iyi müzisyenlerle isbirligi yapan Rucker; Philly soul, hip hop ve new jazzi (ve hatta trip-hop unsurlarini) basariyla katmanlayarak, kelime oyunlarinin müzigini olusturur. Annelik, aktivistlik ve sanatçiligi dengeli bir sekilde yürüten Rucker'in; "ögüt vermez" ama "bunlar benim dogrularimdir,isteyen pay çikarir" tavri genç dinleyicilerin kendisine duydugu saygiyi daha da arttirmistir.

Web sitesi www.ursula-rucker.com'da, "Gil Scott-Heron, Mos Def, Macy Gray ve hatta yüce Nina Simone gibi Tokyo'dan Capetown'a binlerce kisiyi hayretler içinde birakmis olan kadin" diye sifatlandirilmis olan Rucker' da, Kara Sanatlar Hareketinin öncülerinden sair ve ikon Sonia Sanchez'den, Frida Kahlo'ya birçok sanatçinin etkileri görülür, ki son albümü Ma'at Mama'da yer alan "Libations" daha birçok isme bir yad etme,saygi niteligi tasir.

Ma'at Mama, 2006 mart ayi itibariyle piyasada.Güçlü ve hassas ve sakin ve yarali ve hiddet dolu ve...

Ursula Rucker'in tanidik seslerinden 15'i ile daha karsi karsiyayiz.(Dinledikten sonra, karsida duramiyor, hemen yandasi oluveriyoruz.)Eski dostlarindan bazilarinin isimlerini gördügümüz ancak agirlikli olarak Anthony Tidd ismine rastladigimiz albümde, afrikali perküsyoncularin ritmleri önemli bir yer tutuyor.

Henuz, sair-rap vokal olarak hiç basarisiz adim atmamis bir müzisyen olarak taninan Rucker, "Ma'at Mama" 'da, bilgeligi daha da artmis,devrimci,keskin,derdi olan sözleriyle ve sesleriyle bagliligimiza bir dügüm daha atiyor...